UNESCO dejavnosti

28. GORNIŠKI TABOR 2022/23

 
V mesecu septembru smo izpeljali že 28. gorniški tabor v dolini Vrat. Na gorniškem taboru so bili osmošolci  OŠ 16. decembra Mojstrana. Tam smo imeli možnost doživljanja narave, druženja z vrstniki brez uporabe tehničnih pripomočkov.
Gorniški tabor smo začeli z obiskom Planinskega muzeja v Mojstrani in kasneje nadaljevali delavnico v šoli, kjer so učenci izdelali helikopter BORDUŠ. Po delavnici smo se peš odpravili na pohod proti Mlinci.
Naslednji dan smo odšli v dolino Vrata. Imeli smo možnost doživljanja in opazovanja narave odete v čudovite jesenske barve. V letošnjem taboru so učenci preizkusili gorništvo/pohodništvo v vseh vremenskih razmerah. Poleg tega, da so ob vzponu na Bivak 4 občudovali gore in hribe ujete v sončni svetlobi, so tako naslednji dan ob pohodu na bivak pod Luknjo doživeli pohodništvo v deževnih razmerah.
Za našo varnost so tako kot vsako leto skrbeli člani GRS Mojstrana, naučili smo se uporabe AE defibrilatorja. Za dodatne aktivnosti in delavnico so poskrbele učiteljice OŠ 16. decembra Mojstrana. Za umetniško ustvarjanje je poskrbela učiteljica Sonja Janša Gazič, učiteljica Polona Žagar pa nam je pripravila literarno-ustvarjalno delavnico. Imeli smo strokovno predavanje o planinskem odseku, ki ga je pripravil Tim Peternel.
V večernih urah smo imeli socialne igre, zabavo, ples, druženje ob peki kruha in krompirja. Za vzdušje in večerne dejavnosti sta poskrbeli učiteljici Meta Dobida Verdnik in Karmen Gregorič.
Za pomoč in podporo pri izpeljavi gorniškega tabora se zahvaljujemo Občini Kranjska Gora, GRS Mojstrana, Planinskemu društvu Dovje-Mojstrana, Planinskemu muzeju ter staršem otrok.

Zapisala: Karmen Gregorič


 


VABILO ZA SODELOVANJE

na nacionalnem projektu OŠ 16. decembra Mojstrana
 GORNIŠKI TABOR V VRATIH – NA DALJAVO
 
Spoštovani ljubitelji narave in gora!
Ob začetku šolskega leta bomo z velikim veseljem izpeljali že 28. gorniški tabor v dolini Vrat. V tem posebnem času, bomo bivali skupaj, doživljali naravo in se družili brez uporabe tehničnih pripomočkov. Udeleženci tabora bodo naši osmošolci. Tudi v letošnjem letu smo se odločili, da boste ostale šole povabljene k sodelovanju na daljavo.
Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture (naravne in kulturne dediščine) na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva, seznanjanje z naravno in kulturno dediščino v gorah, omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa medsebojno povezovanje učencev preko aktivnosti in skupnih izkušenj.
Prepričani smo, da boste tudi vi, na svoj način poskrbeli za dosego ciljev projekta. Boste imeli svojo dejavnost v naravi, morda športni dan ali aktivnosti v sklopu planinskega krožka? Sicer pa, jesenski in pomladni čas je pravi za planinske dejavnosti…
VABIMO VAS TOREJ, DA SODELUJETE NA NAŠEM PROJEKTU.
Kako? Izpolnite prijavnico :) Rok prijave je 10. maj 2022.
 
Vljudno vabljeni!
 
Koordinatorica nacionalnega projekta:                                                       
Karmen Gregorič
 27. GORNIŠKI TABOR 2021/2022


V septembru smo z velikim veseljem izpeljali že 27. gorniški tabor v dolini Vrat. Po preteklem šolskem letu, z veliko odsotnostmi in novimi pogoji, smo imeli privilegij zopet bivati skupaj, doživljati naravo in se družiti brez uporabe tehničnih pripomočkov. Udeleženci tabora so bili osmošolci.
Tradicionalno smo pričeli tabor kar v šoli in v zanimivi delavnici Planinskega muzeja izdelali helikopter. Kljub dežju smo opravili tudi  proti Dovju do Sedučnika. V naslednjih dneh smo doživeli krasne trenutke, ko se je narava pričela odevati v jesenske barve, osvojili prelaz Luknja in uživali v razgledih iz Bivaka 4.
Za našo varnost so skrbeli člani GRS Mojstrana, naučili smo se uporabe AE defibrilatorja, Imeli kemijsko delavnico z učiteljico Andrejo Kero, umetniško ustvarjali v naravi pod vodstvom učiteljice Sonje Janša Gazič, zapisali zanimivo haiku poezijo pod vodstvom učiteljice Polone Žagar ter si ogledali film Everest. Za sproščeno druženje, ples, zabavo in peko kruha ter krompirja sta poskrbeli učiteljici Karmen Gregorič in Meta Dobida Verdnik.
Za pomoč se zahvaljujemo Občini Kranjska Gora, GRS Mojstrana, Planinskemu društvu Dovje-Mojstrana, Planinskemu muzeju in seveda staršem otrok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gorniški tabor v Vratih - na daljavo

Spoštovani ljubitelji narave in gore!
Ob začetku šolskega leta bomo z velikim veseljem izpeljali že 27. gorniški tabor v dolini Vrat.
V tem posebnem času, bomo bivali skupaj, doživljali naravo in se udeležili brez uporabe tehničnih pripomočkov. V svojem mehurčku. Udeleženci tabora bodo naši osmošolci. Zaradi vsem znane situacije, vas žal ne moremo povabiti, da bi se nam pridružili v uživali v gorskem svetu z nami.
Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture (naravne in kulturne dediščine) na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva, seznanjenje z naravno in kuturno dediščino v gorah, omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa medsebojno povezovanje učencev preko aktivnosti in skupnih izkušenj.

Prepričani smo, da boste tudi vi, na svoj način poskrbeli za dosego ciljev projekta. Boste imeli svojo dejavnost v naravi, morda športni dan ali aktivnosti v sklopu planinskega krožka?
Sicer pa, jesenski in pomladanski čas je pravi za planinske aktivnosti ...

Vabimo vas torej, da sodelujete na našem projetu.
Kako? Izpolnite prijavnico! Rok prijave je 15. maj 2022.

Prijavnica za sodelovanje v nacionalnem projektu - GORNIŠKI TABOR V VRATIH 2021/22 - na daljavo

Vljudno vabljeni

Koordinatorica nacionalnega projekta: Marjeta Dobida Verdnik

 
 


26. GORNIŠKI TABOR

Ob začetku šolskega leta smo z velikim veseljem izpeljali že 26. gorniški tabor v dolini Vrat. V tem posebnem času, smo imeli privilegij bivati skupaj, doživljati naravo in se družiti brez uporabe tehničnih pripomočkov. Udeleženci tabora so bili osmošolci.

Tradicionalno smo pričeli tabor kar v šoli in kljub dežju opravili prvi pohod v Mlinco. V prihodnjih dneh smo doživeli prekrasne trenutke, ko se je narava pričela odevati v jesenske barve, uzrli jasen pogled iz Luknje in vsi osvojili Bivak 4.
Za našo varnost so skrbeli člani GRS Mojstrana, naučili smo se uporabe AE defibrilatorja, tehnično ustvarjali pod vodstvom učiteljice Jožice Višnar, umetniško ustvarjali v naravi pod vodstvom učiteljice Sonje Janša Gazič, prisluhnili zanimivemu potopisnemu predavanju učitelja Tomaža Pšenic in zapisali zanimivo haiku poezijo pod vodstvom učiteljice Polone Žagar. Za sproščeno druženje, ples, zabavo in peko kruha ter krompirja, pa sta poskrbeli učiteljici Karmen Gregorič in Meta Dobida Verdnik.

Za pomoč se zahvaljujemo Občini Kranjska Gora, GRS Mojstrana, Planinskemu društvu Dovje-Mojstrana, Planinskemu muzeju, lokalni televiziji ATM in seveda staršem otrok.

Prispevek televizije ATM (Kronika tedna) si lahko ogledate na povezavi:
https://youtu.be/qTDEuRz_vL0


Gorniški tabor, nacionalni projekt naše šole, bo potekal med 14. in 18. 9. 2015 na naši šoli in v Vratih. 

GORNIŠKI TABOR

Gorniški tabor, nacionalni projekt naše šole, bo potekal med 16. in 20. 9. 2019 v Mojstrani in v Vratih. S Klikom na spodnjo povezavo lahko dostopate do vabila in prijavnice.

Razpis in prijavnica za gorniški taborMednarodni dan miru

V petek, 21. 9. 2018, smo se udeležili projekta Meja - praznovanja ob mednarodnem dnevu miru na Cerju pri Novi Gorici. Dogodek je organizirala Gimnazija Nova Gorica. Našo šolo so zastopali sedmošolci Tezej, Ažbe in Luka.
Po uvodnem pogovoru z zgodovinarjem ob Pomniku braniteljev slovenske zemlje smo se sprehodili po okoliških poteh miru. Ustavili smo se ob spomeniku – kažipotu in Borojevićevem prestolu, se sprehodili skozi jarke in si ogledali taverno v jami Pečinka. Ob poslušanju in branju Cankarjeve črtice Stotnik smo poskušali v delčku podoživeti tisti čas… čas grozot, negotovosti. Na zaključni prireditvi smo se spomnili, da mir ni nekaj samoumevnega, temveč je privilegij, ki ga uživamo po zaslugi naših prednikov. Zavedati pa se moramo, da je naša dolžnost in odgovornost, da mir ohranjamo tudi za tiste, ki prihajajo za nami.
Dan smo zaključili s saditvijo drevesa miru.

 

 


 

V okviru mednarodnega dneva strpnosti smo se vključili v projekt MEDNARODNI DAN STRPNOSTI - DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO, ki ga izvaja Izobraževalni center Eksena ter ga obeleževali skozi delavnice na predmetni stopnji. Pogovarjali smo se o strpnosti in osebnih izkustvih priktite nestrpnosti; učenci so se samoizrazili tudi skozi pisanje in risanje. Ob mednarodnem dnevu strpnosti smo izdelke učencev, ki so s tem soglašali, razstavili v šolski avli.

Ob svetovnem dnevu knjige smo na naši šoli organizirali menjavo knjig. Sodelovali smo v projektu Menjaj branje in sanje. Učenci so imeli na voljo tri dni, da prinesejo svoje že prebrane knjige in jih zamenjajo za nove zanimive zgodbe. Menjave so se še posebno veselili naši mlajši bralci.Letos smo že petič sodelovali v projektu MODER STOL. Z učenci 2. razreda smo pobarvali dva stola, se pogovorili o namenu projekta in nanj zapisali letošnje misli. Na stole ste vabljeni v šolsko avlo.Konec maja (24.-27.5.2017) je 15 učencev od 4.-9. razreda obiskalo Beograd. Že tretjič smo se udeležili Šantičevih dni na naši gostujoči šoli OŠ Aleksa Šantića. Spoznali smo nove prijatelje, si ogledali nekaj znamenitosti Beograda, se poveselili na gala prireditvi, jedli odlično hrano in preživeli nepozabne dni v novem okolju. Nekaj utrinkov si lahko tudi ogledate...Unescov Tujejezični recital

Gimnazija Škofja Loka je 14. oktobra v Sokolskem domu v Škofji Loki organizirala Unescov Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija. Letošnja tema festivala je bila Hrana, saj je letos mednarodno leto stročnic. Našo šolo sta zastopali učenki Ema Pernek in Evelyn Židan s pesmijo We are the world, ki nas s svojim sporočilom opominja na problem lakote v svetu in to sporočilo je z odlično power-point prezentacijo v ozadju nastopa predstavil učenec Miha Melihen.

 

 

 


 

Tudi naša šola sodeluje v projektu SIMBIOZA GIBA 2016


Uspešno izpeljali 22. Gorniški tabor v Vratih


 V tednu od 19. 9. do 23.9. 2016 je v dolini Vrat potekal Gorniški tabor za učence 9. razreda, tri učence iz Unescovih šol ter dvajset učencev iz Srbije ter njihove spremljevalce. Poleg vsakodnevnih pohodov in vzponov na Bivak pod Luknjo ter Bivak IV, so učenci imeli tudi likovno, tehnično in naravoslovno delavnico ter delavnico nudenja prve pomoči in uporabe defibrilatorja.  Za varno pot na pohodih in prikaz vaje reševanja ponesrečencev v gorah, je poskrbela Gorska reševalna služba Mojstrana, kateri bi se radi lepo zahvalili. Zahvalili bi se tudi Jožetu Miheliču za prijeten sprehod po naši gorski pokrajini v obliki predavanja. Učenci so uživali v čudoviti pokrajini doline Vrat, še posebej lepo pa je bilo videti njihovo povezovanje in druženje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

4. UNESCO ASP TEK MLADIH – PTUJ 2016

Gimnazija Ptuj je tudi to leto organizirala UNESCO ASP tek mladih. Na Ptuju je bilo tudi letos pestro, zanimivo in športno. Med skoraj 2000 udeleženci dogodka sta nas letos zastopala učenca 7. razreda Rena Kralj in Tal Čarman.


 


EX TEMPORE STRMOL 2016

21. aprila 2016 je na gradu Stmol pri Cerkljah na Gorenjskem potekal 8. likovni natečaj OŠ Davorina Jenka in 4. UNESCOV nacionalni projekt, na katerem so sodelovali učenci slovenskih osnovnih in srednjih šol, ki so vključene v UNESCO. Udeležile so se ga tudi tri učenke naše šole: Lara Mrak iz 8. A ter Manja Čepelnik in Patricia Županovič iz 9. A.
Po vodenem ogledu gradu in grajskega parka so mladi likovniki ustvarjali v idilični okolici gradu v različnih likovnih tehnikah. Vsa nastala dela so bila razstavljena in prireditev se je zaključila z razglasitvijo rezultatov in pogostitvijo.


 

Gorniški tabor


Gorniški tabor, nacionalni projekt naše šole, bo potekal med 14. in 18. 9. 2015 na naši šoli in v Vratih.

Razpis

Seznam opreme

Dan kulturne raznolikosti v Kamniku
 

V četrtek, 14.5.2015, je bilo v Kamniku srečanje Unescovih šol ob dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. Dogodka so se udeležili Ema in Tim iz 9. razreda s šolsko koordinatorico Meto Dobida Verdnik in ravnateljico Darjo Pikon, nacionalno koordinatorico UNESCO ASP mreže šol Slovenije.
 14. Unescov tujejezični recital


V petek, 7. novembra 2014, se je v Škofji Loki odvil že 14. Unescov tujejezični recital, ki ga vsako leto organizira Gimnazija Škofja Loka. Na recitalu sta našo šolo zastopali učenki Pia Soklič in Emma Dušanič z recitacijama pesmi v slovenskem in angleškem jeziku. Recitala se vsako leto udeležuje več udeležencev, letos kar dvajset šol in vrtcev, tudi iz tujine.

Otroški parlament o naravi in tradiciji

V torek, 22. 10. 2013, smo se z učenkami Tinkaro, Tiffany, Laro, Saro, Stelo, Mašo in Loti iz 6. razreda  udeležile Otroškega parlamenta o naravi in tradiciji, ki je potekal v Bohinjski Bistrici in ga je v sodelovanju s šolami organiziral Triglavski narodni park. V lanskem šolskem letu smo z omenjenimi učenkami v okviru turističnega krožka sodelovali pri njihovem projektu tradicionalno znanje, kjer smo v kraju iskali ljudi, ki ohranjajo tradicionalno znanje in so ga pripravljeni prenašati na prihodnje rodove. Lani smo v mesecu aprilu na šolo povabili ga. Alenko Kramar, s katero smo se učili vezenja s križci in izdelovali vezene čestitke.

Na Otroškem parlamentu o naravi in tradiciji smo predstavili naš del projekta ter se seznanili z aktivnostmi, ki so jih izvajali po drugih šolah.
Parlament je potekal v duhu vrednotenja starega tradicionalenga znanja in spodbujanja povezovanja med generacijami. Učenke so z zanimanjem prisluhnile starim znanjem in iz srečanja prišle s prijetnimi vtisi in idejami, kako bi si lahko s tradicionalnim znanjem popestrili šolske ure ali zapolnili prosti čas.

Otroški parlament o naravi in tradiciji

 

Svetovni dan jezikov


26. septembra smo obeležili svetovni dan jezikov.

 

  

 

 

 

 


Eno Tree Planting Day


Sodelovali smo v mednarodnem projektu Eno Tree Planting Day ter 20. 9. posadili drevo.
Lahko nas najdete tudi na spodnji povezavi:
ENO TREE PLANTING DAY

 

  


September 2022
Ned Pon Tor Sre Čet Pet Sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Aktualno

Seznam šolskih potrebščin za leto 2022/23

Povezava do aplikacije Moja Malica

Svetovalne vsebine za starše

  

 


         

 


             

 


 


Telefoni
tajništvo 04 580 99 00
ravnateljica 04 580 99 01
zbornica 04 580 99 02
svetovalna služba, knjižnica 04 580 99 03
specialna pedagoginja 04 580 99 04
vrtec 04 580 99 05
kuhinja 04 580 99 06

OSNOVNA ŠOLA
16. DECEMBRA MOJSTRANA

Alojza Rabiča 7
4281 Mojstrana

Fax: 04 580 99 10
e-naslov:
o-16decmojstr.kr@guest.arnes.siPrva slovenska odzivna osnovnošolska spletna stran 
2013

 
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.