Dan učiteljev

 

Vsako leto 5. oktobra obeležujemo dan učitelja. Letos so na naši šoli nekateri učenci prevzeli delo učiteljev in izpeljali pouk namesto njih. Hvala vsem učiteljem učencem in se veselimo sodelovanja z vami v prihodnjih letih.


 

23. Gorniški tabor v Vratih


Od 18. do 22. septembra 2017 je v dolini Vrat potekal Gorniški tabor, katerega se je udeležilo poleg devetošolcev naše šole, še 6 učenk iz Unescovih šol ter 15 učencev iz Srbije s spremljevalci. Tako kot je bilo raznovrstno vreme od dežja do čudovitega modrega neba s sončkom, prav tako pestro je bilo dogajanje na taboru. Izvedli smo pravi zimski pohod na Luknjo, uživali v prvem snegu in občutili peklensko pihanje vetra, ter v četrtek uživali v čudovitem sončku pri potepanju po okoliških kozjih in lovskih stezicah s Tonetom Urbasem in Gregom Bercetom. Popoldanski čas smo namenili ustvarjanju in spoznavanju novega (nudenje prve pomoči in uporaba defibrilatorja, preživetje v naravi v sodelovanju s slovensko vojsko in Rajkom Lotričem ter likovni in tehnični delavnici). GRS Mojstrana nam ni pomagala samo pri izvedbi pohodov, ampak nam vsako leto pripravi demonstracijo reševanja v gorah, Jože Mihelič pa popestri tabor s predavanjem o našem čudovitem narodnem parku. Radi bi se zahvalili še ostalim članom GRS, ki so si vzeli čas za naš tabor in jih nismo omenili ter hvala tudi vsemu osebju Aljaževega doma za čudovito polnjenje naših trebuščkov ter naši glavni mentorici tabora Meti Dobida Verdnik. Tabor smo zaključili s družabnimi igrami in veseljem ter smehom, ki ga že včasih ni manjkalo v planinskih kočah in  tako dodali še zadnjo češnjico na naš tabor.Učenci 5.r so šolsko leto začeli s šolo v naravi. Od 4. do 8. septembra 2017 so raziskovali morsko obalo, plavali, spoznavali primorski svet in se družili v letovišču Pinea blizu Novigrada. Vreme jim je bilo naklonjeno in preživeli so lep in zanimiv morski teden.

 


 

SALZBURG

V petek, 12.5.2017, smo se učenci nemščine in turističnega krožka od sedmega do devetega razreda udeležili celodnevnega izleta v Salzburg.

Na pot smo se odpravili že zelo zgodaj zjutraj in po približno treh urah prispeli do cilja. Naša prva točka je bila rudnik soli v keltski vasici Hallein. Ob vstopu smo se najprej oblekli v rudarska oblačila, nato pa se podali z vlakcem pod zemljo. Nekaj poti po rudniku smo tudi prehodili in se spustili po dveh drčah, ki so bile noro zabavne. Prav tako smo čez slano jezero prepluli z ladjico. A seveda rudnik v celoti nismo prehodili, saj je obhodu namenjen le del tega znamenitega rudnika soli. Sledil je kratek ogled keltske vasi, kjer smo tudi malicali. Nato pa smo obiskali bližnji grad Hellbrunn in Wasserspiele. Ob ogledu gradu smo dobili telefončke po katerih smo poslušali razlaga za vsako sobo posebej. Nato pa smo se podali po vrtu, kjer je bilo ogromno vodnjakov in fontan, iz katerih je nepričakovano špricala voda. Čeprav ni bilo med nami nobenega, ki ne bi imel vsaj nekaj kapljic vode na sebi, smo se zelo zabavali. V samem središču Salzburga smo se sprehodili skozi drevored v parku s prečudovitim razgledom na grad Hohensalzburg in obiskali muzej Haus der Natur. Muzej je bil res velik, v njem je bilo mogoče videti žive živali. Imel je več nadstropij in sob, v katerih je bilo razstavljeno veliko tem na naravo in tehniko. Prav tako so bile poleg sob še igralnice, kjer smo lahko preizkusili številne zabavne igre, seveda povezane z naravoslovjem in tehniko. V Salzburgu smo si na hitro ogledali cerkev, ter se sprehodili po tem čudovitem mestu. Po vseh dejavnostih smo bili vsi zelo utrujeni, zato se na grad Hohensalzburg nismo povzpeli.

Tako smo se okoli sedme ure vsi utrujeni po vseh dogodivščinah, odpravili z avtobusom nazaj domov.

 

 

 

 Učenci turističnega krožka pod mentorstvom Jerce Bogataj so se v četrtek, 11.5.2017, udeležili tekmovanja iz kuharskih veščin Zlata kuhalnica. Tekmovanje je potekalo v Srednji turistični in gostinski šoli v Radovljici. Pripravili so dve jedi: krape s kranjsko klobaso in sladke skutine štruklje s suhimi slivami. Dosegli so srebrno priznanje. 

 

 


 Jezikajmo

V petek, 21. aprila 2017, smo na Bledu ponovno jezikali. OŠ Bled je že tretjič organizirala mednarodni Unescov festival Jezikajmo, kjer so se predstavili učenci 15 različnih šol z zelo lepimi točkami, od plesa, petja, skečev do recitacij. Našo šolo je zastopala učenka 9. razreda Maša Cerar s čudovito zapeto pesmijo Rise Like a Phoenix. Likovni Ex Tempore Strmol 2017

V torek, 18. 4. 2017 je na gradu Strmol v Cerkljah na Gorenjskem potekal 9. likovni natečaj OŠ Davorina Jenka in 5. UNESCOV nacionalni projekt – Likovni Ex Tempore. Ex Tempore je namenjen učencem OŠ in SŠ, ki so vključene v UNESCO ASP net, v starosti od 10 do 18 let. Vsaka šola lahko sodeluje s tremi učenci. Z naše šole so se udeležili učenci 5. razreda: Loti Hudrič, Tjuš Janša in Matevž Zorman. Po vodenem ogledu gradu Strmol so zaradi slabih vremenskih razmer učenci ustvarjali v prostorih OŠ Davorina Jenka. Nastala so čudovita dela, ki so bila tudi razstavljena.

 

 Utrinki iz šole v naravi v Fiesi za učence 7. razreda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
GIMNASTIKA

V petek, 10.3.2017 je na Dobrovi pri Ljubljani potekalo šolsko državno polfinale v skokih z male prožne ponjave. 

Našo šolo so zastopali: Anže Noč (2.r.) v kategoriji NAJMLAJŠI DEČKI, Zoja Čufer (3.r.) v kategoriji NAJMLAJŠE DEKLICE, ter Jakob Košir (4.r.) v kategoriji MLAJŠI DEČKI

Vsi trije so dosegli izvrstne rezultate:

ANŽE NOČ 2. mesto
ZOJA ČUFER 11. mesto
JAKOB KOŠIR 17. mesto

 

 


 TEČAJ ALPSKEGA SMUČANJA 2017

Učenci 3.a, 3.b in 4.razreda so tudi letos preživeli smučarski teden na domačem smučišču. Začetek januarja je bil letos res zimski. Kljub nižjim temperaturam zraka, smo imeli krasno pripravljeno smučišče zase in tako osvojili vsa potrebna znanja za samostojno smučanje.
Za pomoč pri izvedbi tečaja se zahvaljujemo Občini Kranjska Gora, zakoncema Zajšek, učiteljem ASK Kranjska Gora in seveda vsem vključenim učencem in učiteljem OŠ 16. decembra Mojstrana, za pridno delo in ogromno dobre volje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Utrinki s prireditve ob dnevu šole in krajevnem prazniku


Rdeča nit letošnje prireditve je bila Po praznikih diši. Nastopi učencev naše šole so nam pod mentorstvom razrednikov pričarali prisrčen in topel večer. Zadišalo je globoko v naša srčka, še največ o tem vam bodo povedli utrinki, ki jih je ujel objektiv fotoaparata.
Vsem krajankam in krajanom pa želimo srečno, zdravo in veselo novo leto 2017.
                                                                                                         Učenci in delavci šole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Na Facebook strani ameriškega veleposlaništva so zapisali:
 

Our first visit to Mojstrana

Today we paid our first visit to the students of OŠ Mojstrana who are living under the highest Slovenian mountain, Triglav. U.S. Embassy Marine Security Guards Commander, Josh, who has alreday climbed to Triglav seven times, had a lot to discuss with the students. After his short presentation about his hometown, state, and what he likes most in Slovenia, he discussed sports with the students. Josh also showed the students the awarded embassy's video about the American diplomats speaking Slovenian, which always brings a lot of laughter. The students had fun guessing what the Marine's slang words such as moon beam, go fasters, gee denk... mean.

Thank you OŠ Mojstrana for a very pleasant and entartaining school visit!
https://m.facebook.com/

 

 

 

 

 
Atletsko tekmovanje »STANKOV MEMORIAL«

 

Na OŠ Toneta Čufarja Jesenice je v ponedeljek, 26.9.2016 potekalo atletsko tekmovanje » STANKOV MEMORIAL« osnovnih šol jeseniške, žirovniške in kranjskogorske občine. Tekmovanje je bilo lani prestavljeno zaradi slabega vremena, tako da je bilo namenjeno učencem in učenkam, ki so v prejšnjem šolskem letu obiskovali 2. in 3. razred.
Discipline:  tek 60 m, tek 400m, met vorteksa,  skok v daljino z zaletom.
Našo šolo je zastopalo 18 učenk in učencev in skupaj osvojilo kar 8 medalj.Naši učenci na Radiu Slovenia Internatinal (RSI)

V četrtek, 22. 9. 2016, so imeli učenci 6. in 7. razreda prav posebno šolsko uro. Sodelovali so pri pripravi radijske oddaje Back to School, ki se predvaja na Radiu SI, in v kateri poslušalci ugibajo besede, ki jih v angleščini opisujejo učenci.
Našo šolo sta obiskala voditeljica programa Tatjana in vodja omenjenega projekta Korab Jorgacieski, ki sta učence ogrela, da so potem pogumno opisovali besede.


 


Uspešno izpeljali 22. Gorniški tabor v Vratih


 V tednu od 19. 9. do 23.9. 2016 je v dolini Vrat potekal Gorniški tabor za učence 9. razreda, tri učence iz Unescovih šol ter dvajset učencev iz Srbije ter njihove spremljevalce. Poleg vsakodnevnih pohodov in vzponov na Bivak pod Luknjo ter Bivak IV, so učenci imeli tudi likovno, tehnično in naravoslovno delavnico ter delavnico nudenja prve pomoči in uporabe defibrilatorja.  Za varno pot na pohodih in prikaz vaje reševanja ponesrečencev v gorah, je poskrbela Gorska reševalna služba Mojstrana, kateri bi se radi lepo zahvalili. Zahvalili bi se tudi Jožetu Miheliču za prijeten sprehod po naši gorski pokrajini v obliki predavanja. Učenci so uživali v čudoviti pokrajini doline Vrat, še posebej lepo pa je bilo videti njihovo povezovanje in druženje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Uspešno izpeljali šolo v naravi v Novigradu

Od 12. 9. do 16. 9. 2016 je za 5. razred v Novigradu potekala šola v nravi. Učenci so skupaj s spremlejvalci in učitelji plavanja  preživeli pet čudovitih dni. Poleg pouka, plavanja in delavnic ob morju, so obiskali  Muzej podvodnih dejavnosti in akvarij v Piranu ter se sprehodili po Tartinijevem trgu. Za posladek pa so trije učenci tudi praznovali rojstni dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Oj´ kulinarika fest

Kako pomembna je prehrana za doseganje dobrih športnih rezultatov, smo na 20. jubilejnem Bolle teku okoli edinega slovenskega otoka ter 2. Oj' kulinarika festu, v družbi priznanih slovenskih kuharjev pokazali z otroki Kuhnapato Projekt-a...iz Ljubljane in Mojstrane. Gre za prvi slovenski dogodek, ki združuje zdravo kulinariko in športno aktivnost. Več na:
http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,novice,novica.htm&showNews=NEWSFWAWYS9720169919


Šantićevi dnevi v Beogradu

25.- 28. maja 2016 so se učenci Pia Soklič, Patricija Županovič, Mija Šimnic, Nina Dovžan Perovič, Tinkara Čirić in Val Novak-Zupanc udeležili Šantićevih dni na OŠ Aleksa Šantića, Kaludžerica. Učenci so bivali pri gostujočih družinah, spoznavali njihovo življenje in kulturo. Poleg dogajanja v šoli, so si ogledali tudi Beograd in njegove znamenitosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Natečaj Moja domovina – Od zrna do kruha


V ponedeljek, 6. 6. 2016 je bila na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju prireditev s podelitvijo priznanj in razstava likovnega, literarnega in fotografskega natečaja »Moja domovina – Od zrna do kruha«,  kulturno-naravoslovnega društva Naša zemlja.
Prireditve so se udeležile tudi vse tri izbrane učenke, katerih likovna dela so se uvrstila med najboljše in smo jih lahko videli na razstavi v Kranju: Tara Štular, Naja Kranjc in Zara Hema Mitrović. Vse so prejele priznanja. Čestitke!


 Mali atletski pokal


V sredo, 1.6. je na OŠ Žirovnica potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki za učence 4. in 5. razredov. Vsi učenci so se zelo dobro odrezali, najbolj pa Luka Dovžan Karahodžić, ki je osvojil 2. mesto v skoku v daljino ter Anže Brajič z drugim mestom v metu vorteksa.

Čestitke vsem za izvrstne rezultate!


 Atletika

V torek, 31.5. je v Kranju potekalo področno tekmovanje gorenjskih šol v atletiki, ki se ga je udeležil tudi naš učenec Maj Dušanić. V metu vorteksa je z 61 metri zasedel nehvaležno 4. mesto in se tako ni uspel uvrstiti med 20 najboljših v Sloveniji. Vseeno je to izvrsten rezultat.

Čestitke!
 Likovni natečaj Dolik 2016 Lepota je umetnost

Na likovnem natečaju Dolik 2016 s predpisano temo Letni časi je bilo izmed 179 prispelih del izbranih 34 najboljših. Med njimi je tudi likovno delo Karle Pernek iz 9. A. Odprtje razstave s podelitvijo priznanj in nagrad je bilo v razstavnem salonu Dolik na Jesenicah, v petek, 20. maja 2016. Razstava bo predvidoma na ogled do 17. junija 2016.

Čestitke Karli in vabljeni na ogled razstave!


 Kaj veš o prometu?

V četrtek, 12. 5. 2016, je SPV Občine Kranjska Gora organiziral medobčinsko tekmovanje "Kaj veš o prometu?". Tekmovanje je potekalo na OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori. Učenci so se pomerili v spretnostni vožnji na poligonu, teoretičnem znanju in na cestni vožnji v prometu.
Naši učenci so se odlično odrezali. Jan Nemeček je dosegel 1. mesto, Matevž Seljak 4. mesto in Davor Mrvič 6. mesto.

Jan Nemeček se je uvrstil na državno tekmovanje, ki bo 28. maja na OŠ Poljane nad Škofjo Loko. Čestitamo!Atletika

V sredo in četrtek, 4. in 5.5. je na OŠ Koroška Bela potekalo medobčinsko tekmovanje v atletiki za učence od 7. do 9. razreda. Vsi učenci so se zelo dobro odrezali, najbolj pa je izstopal Maj Dušanić, ki se je s 1. mestom v metu vorteksa uvrstil na področno tekmovanje gorenjskih šol.

Čestitke za izvrstne rezultate!


 Jezikajmo

Osnovna šola dr. Josipa Plemlja Bled je pod okriljem Unesca organizirala 2. festival Jezikajmo, kjer je našo šolo zastopal učenec 5. razreda Martin Jurij Krisch s čudovito izvedbo skladbe 'Igra' na čelu.


Naše telo - živeti zdravo

V torek, 22. 3. 2016, so imeli učenci 7. in 8. razreda naravoslovni dan v Ljubljani, kjer so si ogledali razstavo NAŠE TELO - živeti zdravo.Ogled poletov v Planici


Učenci vseh razredov so si ogledali tekmo v smučarskih poletih v Planici. Odlični pogoji za navijače so prav gotovo pripomogli, da so za letalce lahko glasno navijali, kar pa je botrovalo velikemu uspehu naših športnikov.
 


Gregorjevo
 

"Vuč u vodo" je star ljudski običaj, ki je v preteklosti živel med tržiškimi čevljarji.Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Daljših dni smo veseli tudi mi, zato smo izdelali svoje gregorčke, s katerimi smo izrekli dobrodošlico pomladi in se spomnili na staro ljudsko šego.Avgust 2022
Ned Pon Tor Sre Čet Pet Sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   

Aktualno

Seznam šolskih potrebščin za leto 2022/23

Povezava do aplikacije Moja Malica

Svetovalne vsebine za starše

  

 


         

 


             

 


 


Telefoni
tajništvo 04 580 99 00
ravnateljica 04 580 99 01
zbornica 04 580 99 02
svetovalna služba, knjižnica 04 580 99 03
specialna pedagoginja 04 580 99 04
vrtec 04 580 99 05
kuhinja 04 580 99 06

OSNOVNA ŠOLA
16. DECEMBRA MOJSTRANA

Alojza Rabiča 7
4281 Mojstrana

Fax: 04 580 99 10
e-naslov:
o-16decmojstr.kr@guest.arnes.siPrva slovenska odzivna osnovnošolska spletna stran 
2013

 
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.